echt contact

Écht contact: Waarom dat streepje op de ‘e’?

Een van mijn thema’s is de verhouding tussen vrijheid en écht contact. Écht contact is voor mij eigenlijk gewoon contact, maar dan op een diepere laag. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je contact hebt op een diepere laag er verbinding ontstaat.

Tijdens een training die ik gaf voor Stichting De Broekriem merkte dat ik tijdens mijn voorstelpraatje op de oppervlakte bleef. Eigenlijk net zoals dat ik in mijn bio begon. Leeftijd, werkervaring, hobby’s, gezinssamenstelling en daar bleef het wel een beetje bij. Lekker comfortabel en duidelijk. Toch?

Na de eerste oefening merkte ik dat ik niet op het niveau zat met de deelnemers waar ik eigenlijk wilde zitten. Namelijk een laag dieper. Mijn eigen waterlijn een beetje laten zakken en ze de ‘echte’ Helen laten zien die achter de feitjes, cijfers en glimlach schuilging.

Op het moment dat ik vertelde over de ziekte van Timo, de onzekerheid die dat met zich meebracht, mijn eigen angsten en het gevolg daarvan kwam er ontspanning. Ik zag liefde in de ogen van de deelnemers, de weerspiegeling van mijn eigen liefde voor het leven. Ondanks dat ik leven soms heel erg spannend vind, kan ik er ook van genieten. Als deelnemers herinnerd worden aan alle liefde in zichzelf doordat ik kwetsbaarheid, angst, onzekerheid, hoop en liefde durf te laten zien, vervaagt mijn angst en onzekerheid. Dit is waar het om draait! Hier gaat mijn leven over.

Ook om dit nu zo op te schrijven voelt voor mij kwetsbaar. Ik laat een stukje van mijzelf zien zonder te weten hoe daarop gereageerd wordt. Met een knuffel, afstraffing of afwijzing… Sommigen zijn misschien al lang afgehaakt met lezen, hebben de website misschien zelfs al gesloten. Terwijl anderen langs hun eigen stukjes durven te gaan, ook als dat soms pijnlijk herkenbaar is.

Wow, daarvan word je zelf ook direct een stukje kwetsbaarder. En daardoor ook opener en dichterbij de liefde en écht contact. Want ondanks dat écht contact misschien een als een vaag begrip klinkt en ik me irriteer aan elke keer weer dat streepje op de ‘e’ zetten, heb ik er nog geen vervangend woord voor kunnen vinden die precies weergeeft wat ik bedoel.

Gewoon écht contact dus.